среда, 16. фебруар 2011.

Berza vinila u CK13 br.3

Berza vinila u CK13 br.3

subota, 26. Februar 2011. | 13:00 - 17:00 Ulaz: Slobodan

Fanatici, kolekcionari, kao i vi koji volite pucketanje gramafonske ploče,
Ponesite duplikate!
Trgujete slobodno!
Cenkajte se!
Slušajte ploče!
Vinilski vodič kroz istoriju
Crni disk od polivinil hlorida sa urezanim usecima jedva primetnog spiralnog oblika, poznat kao gramafonska ploča, vinil ili jednostavno-ploča, je analogni medijum za čuvanje zvuka.
Tako barem piše u spisima iz 20. veka kada su se ploče masovno proizvodile.
To je ono crno, kružnog oblika sa rupom, nije disk, ali ste sigurno videli na nekom filmu ili u ormanu svojih roditelja, ili na policama prijatelja koji su fanatici za LP-evima...
Puštanje ploča i slušanje pucketanja, prema pričama fanatika vinila, i naših roditelja, baka i deka, je pravi način da se muzike sluša. Momci su prilazili devojkama sa rečenicom “Dođi kod mene da slušamo ploče”.
Gramafonske ploče su dugo bile primarni medij namenjene masovnovnom muzičkom tržištu. Sve do 1920-ih gramafonski cilindar je služio za puštanje snimljenog audio materijala, dok ga gramofon nije polako potisnuo. Do kraja 1980-ih ploče su dostigle vrtoglavu popularnost sve do novih tehničkih dostignuća kada je nastao digitalni medij - kompakt disk, a gramafonske ploče su zvanično napustile mainstream 1991. kada je prestala potreba za njihovom proizvodnjom.
Ploče od polivinila, tj. vinil se teško lome, ali pošto su napravljene o mekog materijala često zadobijaju ogrebotine po površini gde su useci. Ploče se lako naelektrišu i skupljaju prašinu, I uvek ju je teško potpuno obrisati. Ovakva oštećenja i nečistoće daju muzici sa ploče taj jedinstven zvuk pucketanja. U ekstremnim slučajevima, igla gramafona preskače par useka, ili još gore neravnine vraćaju iglu, kada se “blokira usek”, što izaziva onaj poznat zvuk preskakanja pokvarene ploče. “Blokirani usek” je kriv za izraz  “Dosadan si kao pokvarena ploča”.
Vinilu je bilo potrebno skoro celih 20 godina da se ponovo izbori za svoje mesto na tržištu, do duše, skromnom. Ploče su povratile popularnost kao simbol različitih generacija koje su povezane rock`n`roll, pank, postpank i bluz muzikom, i kao ozbiljan slučaj strasnog kolekcionarstva.
Od 2008. beleži se nagli, i najveći rast isporuke proizvedenih ploča, tokom poslednjih 10 godina. Ploče, danas, najviše koriste dižejevi, audiofili, kupuju ih i menjaju kolekcionari narlazličitijih muzičkih žanrova. Ploče se i dalje tiskaju za male i nezavisne izdavačke kuće koje izdaju albume i singlice alternativne muzike, od reizdanja poznatih underground klasika (reizdanje na 20. godišnjicu od izlaska albuma) do novih manjih bendova koji žive od turneja.
Kako koristiti singlicu, tj. EP?
Nabavite, pronađite u staroj kutiji sa pločama vašeg tate ili mame jedan plastični delić koji se kolokvijalno zove “spajder” ili “adapter” i stavite ga u veliku rupu ploče singlice koja se inače ne može pustiti na običnom gramofonu. Singlica je sada spremna za puštanje, jer rupa odgovara playeru.
Ove plastične adaptere je patentirao Tomas Hačinson, a pušten u prodaju od strane izdavačke kuče RCA.
Od 1960-ih “spajderi” su se prodavali u količini od 10 miliona godišnje!
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Gde možete nabaviti originalne, gramofonske ploče u Beogradu?

Yugovinyl prodavnica gramofonskih ploča u ponudi ima više od 20000 lp i singl ploča. Osim prodaje prodavnica vrši i otkup gramofonskih plo...