четвртак, 19. мај 2011.

Berza Gramofonskih ploca u Novom Sadu br. 6.



Ponesite duplikate!
Trgujete slobodno!
Cenkajte se!
Šlušajte ploče!

Ploče se vraćaju, obrišite prašinu sa svojih gramafona, zamenite iglu!
Vinil, odnosno ploče su sve popularniji format nosača zvuka za alternativnije muzičke žanrove, poput hard core - a, panka, alternativnog metala, indi rock i starog garažnog ili rock`n`roll zvuka. Ograničena količina izdanja novih albuma ili EP-a su posebno cenjena među obožavaocima nekih bendova ili poštovalaca “opskurnijih” muzičkih žanrova, čak i kada se ta muzika ne vrti među DJ-evima ili se nalazi u kolekcijama velikih audiofila.
Cifre koje se kreću u izdavačkoj delatnosti u Sjedinjenim američkim državama kazuju da se prodaja vinila gotovo udvostručila 2008. Prodaja ploča je nastavila da raste i naredne dve godine, što odgovara cirkulaciji ploča iz 1991. kada su ploče po prvi put počele manje da se kupuju, zbog pojave kaseta i CD-a.

Različiti formati i oblici ploča
Kvadrofonija: Quadraphonic ploče su posebne ploče na koje je nasnimljen zvuk koji predstavlja četiri audio kanala, te su vam potrebni posebni magneti i oprema za “dekodiranje” dodatna dva audio kanala koji su zapisani u brazde ploče.
Ploče drugih boja se pojavljuju tokom 70-ih, posebno od 7 i 12 inča. Boje ploča se dobijaju stavljanjem obojenog acetata umesto običnog crnog vinila. Dostupne boje ploča su osim crne, i providna bela, crvena, žuta ili šarena.

Neki snimci su izdati u nekoliko različitih boja, kako bi se kolekcionari ploča potrudili da sakupe sve boje ploča istog izdanja. Zanimljivo je takođe i da postoje neka izdanja ploča koja su premazana supstancom koja svetli u mraku kao zelena boja.

Ploče nestandardnih oblika su posebno oblikovane ploče, koje imaju standardni centar sa usecima, tipično kao izdanja od 7 inča, ali sa nestandardnim spoljnim obodom ploče, delom na kome se ne nalaze brazdice. Ovaj obod se seče u najrazličitije oblike. I obično se kombinuju sa štampanim slikama na ploči.
Gravirane ploče: Gravura laserom se najčeše sreće na jednoj strani ploče, dok je druga strana ploče normalno izbrazdana, i jedino na izbrazdanoj strani možete čuti snimak. Na pločama se obično graviraju autogrami muzičara, logo benda ili neko drugo grafičko rešenje sa omota albuma.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Gde možete nabaviti originalne, gramofonske ploče u Beogradu?

Yugovinyl prodavnica gramofonskih ploča u ponudi ima više od 20000 lp i singl ploča. Osim prodaje prodavnica vrši i otkup gramofonskih plo...