субота, 19. новембар 2011.


Kolekcionari za ploče iz SFRJ daju 150 evra

Autor: D. Milićević
Ploče pank, metal i rok bendova iz SFRJ iz sedamdesetih i osamdesetih, kao što su Pankrti, Šarlo akrobata, Pekinška patka, Pop mašina, YU grupa ili Igra staklenih perli među natraženijim i najskupljim su na beogradskom tržištu polovnih nosača zvuka. Cene izdanja ovih sastava među kolekcionirima prelaze 100, a dostižu i 150 evra.
Ploče bendova iz sedamdesetih dostižu velike cene i u svetu i kod nas
Ploče bendova iz sedamdesetih dostižu velike cene i u svetu i kod nas

RARITETI - Cene ploča stalno variraju i njihova vrednost je relativna, pa se ne može tačno reći koja je najskuplja ploča na našem tržištu - kaže muzički kritičar Bane Lokner, i sam kolekcionar.

Kako kaže, cena zavisi od trenutnog stanja na tržištu, tiraža izdanja i popularnosti grupe. Ipak, navodi da su od ex YU muzike najviše na cene pank albumi i singlovi iz sedamdesetih i hevi metal bendova iz druge polovine osamdesetih.

- Ploče iz sedamdesetih godina imaju veliku cenu i u svetu i ovde. Kod nas izdanja iz tog perioda bendova Paraf, Pankrti, Pekinška patka, Porodična manufaktura crnog hleba, ali i prvi albumi YU grupe i Grupe 202, kao i sva izdanja Pop mašine i Igre staklenih perli prelaze cenu od 100 evra. Što se tiče sedamdesetih, cenu od 200 evra, možda čak i malo više, do 300, imaju i duple ploče Bum festivala. Naravno, ova cena važi za ploče koje su u mint stanju, što znači da su kao nove. Ako su malo korišćene, onda cena pada - kaže Lokner.

Bendovi iz druge polovine osamdesetih čije ploče koštaju više od 10.000 dinara su beogradski treš metal sastav Heler, zatim Pergament, Dr. Stil, Crna udovica iz Dubrovnika, Treći kanal iz Zageba.

- Tu cenu imaju i prvi albumi Šarla akrobate i Osmog putnika, kao i izdanja novosadskog ska benda Kontra ritam i grupa Luna i La strada. Tražene su i ploče Divljih jagoda i Vatrenog poljupca, a one koštaju oko 50 evra - navodi Lokner.

Inače, čisto poređenja radi, većina ploča na dve beogradske berze ploča košta između 50 i 500 dinara. Jedna berza je svake nedelje u klubu „Gan“, a druga, praktično naslednik one SKC-ove, u pabu Gud tajms u Dalmatinskoj.

Bitlsi iz Avganistana koštaju 750.000 dolara
IZDANJE - Ne mogu da kažem koja je najvrednija ploča na svetu, ali sigurno među najskuplje spada „Bitls for sejl“, izdata u Avganistanu. Ona je bila aktuelna pre petnaestak godina, a na njoj je fotografija Bitlsa obučenih kao Arapi. Ne mogu tačno da procenim njenu cenu, ali bi sada mogla da košta i 750.000 dolara - kaže Bane Lokner.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Gde možete nabaviti originalne, gramofonske ploče u Beogradu?

Yugovinyl prodavnica gramofonskih ploča u ponudi ima više od 20000 lp i singl ploča. Osim prodaje prodavnica vrši i otkup gramofonskih plo...