четвртак, 3. новембар 2011.

Nova muzička izdanja na pucketavom vinilu


Autor: S. Starčević 
Ljubitelji zaboravljenog pucketavog zvuka gramofonskih ploča danas u Beogradu mogu pronaći omiljene melodije sačuvane na vinilu na svega nekoliko mesta. Dok se Berlin može pohvaliti sa više od 40 prodavnica novih longplejki, naša prestonica zasad ima samo jednu.
Nove ploče deblje su i za oko 40 grama teže od starih vinila
Nove ploče deblje su i za oko 40 grama teže od starih vinila

PLOČE - Kod nas proizvodnja ploča ne postoji već 20 godina, a mašine za izradu vinila su završile ko zna gde. Moj prijatelj, kao istinski zaljubljenik u ploče, pokrenuo je posao iz čistog zadovoljstva, jer ovo je jako skup hobi od kog ne možete da zaradite - priča Magdalena Belić, koja je sa još nekoliko entuzijasta pre skoro dve godine pokrenula “Pinball Wizard Records”, radnju u koju navraćaju ljubitelji vinila.

Od distributera iz Amerike, Holandije, Nemačke i Slovenije naručuju naslove koji su u “Pinbolu” razvrstani po žanrovima - džez, fank, soul, rok, kantri, hevi-metal, garažni rok...

- Naslovi iz 60-ih se podrazumevaju, najčešće se traže Bitlsi, Stounsi... Mušterije su uglavnom muškarci srednjih godina sa finim mesečnim primanjima. Verovatno bi kupovali i mlađi da je cena pristupačnija - kaže Magdalena i dodaje da se cene albuma kreću od 1.500 dinara pa naviše.

Ona ističe da nova ploča ne znači da nema starih naslova, već da je samo izrada novija, kao i vinil. Poslednjih desetak godina snimanje ploča je doživelo povratak na velika vrata, te se danas gotovo sve što zamislite može naći na njima. Izrada je takva da su ploče teže za oko 40 grama od starih, pa su i različita mišljenja o kvalitetu zvuka.

- Neko smatra da nema apsolutno nikakve razlike, a drugi ipak kažu da se nove, deblje, bolje čuju, jer na dnu brazde koja je dublja žive visoki tonovi - objašnjava Magdalena.

Pravi kolekcionari ploča najčešće se opredeljuju za stara izdanja. Za razliku od novih, stara izdanja mogu se naći na nekoliko mesta u gradu, poput “Jugovinila” u Topličkoj ulici, prodavnici sa preko 15.000 naslova, a tu su i ulični prodavci, kao i berza ploča koja se svake nedelje održava u klubu “Gan” u Ulici Miloša Pocerca.

Slušanje ploča na recikliranim gramofonima
GRAMOFONI - Slušanje ploča ne znači nužno i kupovinu novog gramofona, čije cene se, uz prateću opremu, kreću oko 500 evra. Igor Gligorov se bavi recikliranjem i restauracijom gramofona. “Reciklaža podrazumeva da od delova starih gramofona koji su još upotrebljivi spojim potpuno novi, a restauracija da stare gramofone dovedem u pređašnje stanje”, objašnjava Igor i dodaje da pravi i potpuno nove gramofone. “Najpre uradim dizajn, a onda mašinski izrađujem veće delove i potom ih ručno sklapam”, kaže Gligorov.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Gde možete nabaviti originalne, gramofonske ploče u Beogradu?

Yugovinyl prodavnica gramofonskih ploča u ponudi ima više od 20000 lp i singl ploča. Osim prodaje prodavnica vrši i otkup gramofonskih plo...