четвртак, 22. новембар 2012.

Šareni vinili


U Nemačkoj su ploče poslednjih godina sve više u trendu. Ne samo da su u trendu, već se ponovo na tržištu pojavljuju i takozvani šareni vinili.
Proizvodnja gramofonske ploče
Peter Bastin sakuplja oslikane ploče već više od 30 godina. Bivši disk-džokej ima kolekciju od oko 8000 komada. Radi se o posebno odštampanim primercima kojima su diskografske kuće posebno želele da privuku pažnju kupaca.
„Ovakve ploče su najpre bile reklama za izvođače. A onda su se pojavljivale sa raznim povodima. Firme su shvatile da je to zapravo posebno tržište. Tržište za kolekcionare. Tako je počela proizvodnja gramofonskih ploča u boji, u malom broju primeraka – svaki je bio numerisan“.
Skupa vanredna izdanja
Tako su sve firme koje su držale do sebe počele da štampaju i ova vanredna izdanja čija je proizvodnja bila relativno skupa: umesto uobičajena tri sloja vinila, presovano je pet slojeva. Još egzotičnije su bile ploče kod kojih je samo deo bio odštampan, dok je preostala površina služila samo umetničkoj formi.
Ploče od vinila ponovo su u modi
Sada na tržištu nema više toliko oslikanih gramonofskih ploča. No, neki umetnici ne odustaju. Slikar Švarvel u Lajpcigu tako radi za nekolike diskografske kuće koje još neguju ovu formu.
„Rel je o beskonačnom formatu, jer se ploča vrti. Na nekim pločama zato likovno rešenje nije baš najbolje, ali ima i mnogo dobrih primera. Ima i ploča koje su oslikane tako da se sa slikom dešava nešto interesantno dok se ploča vrti“.
Cena ovih rariteta s vremenom raste
Sa prolaskom vremena, vrednost oslikanih ploča je sve veća. Peter Bastin često traga po Hamburgu i Nemačkoj, ali i van zemlje.
„Obilazim buvlje pijace, prodavnice ploča, pretežno u Londonu, ali i svim drugim gradovima, na primer, Amsterdamu. Prodavnica ploča ima po svetu – samo ih treba naći“.
Peter Bastin u svojoj kolekciji ima i šarene ploče iz vremena pre vinila, koji se na tržištu pojavio tek početkom 50-ih godina. Za neke mu je nuđeno i po 12.000 evra, ali on nije želeo da ih proda.
„Jedna ploča za mene ima posebnu važnost. Ona je neka vrsta prethodnice oslikanih ploča. Štampala su je braća Pate 1905. ili 1906. godine. Oslikana je čitava jedna strana ploče – ali je muzika na drugoj strani. A ploča je od neke vrste cementa!“

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Gde možete nabaviti originalne, gramofonske ploče u Beogradu?

Yugovinyl prodavnica gramofonskih ploča u ponudi ima više od 20000 lp i singl ploča. Osim prodaje prodavnica vrši i otkup gramofonskih plo...